Bra badplatser i Falun

Sommaren är här och det är dags att packa badkläderna för ett besök till några av de finaste badplatserna i Falun. Falu kommun är mer än bara rödfärgsgruvan och vackra kulturmiljöer; det är även hem till några av Dalarnas mest natursköna badplatser. I den här artikeln kommer Lars på bokforingfalun.se att guida dig genom sommarens bäst bevarade hemligheter, perfekt för svalkande dopp och avkoppling.

Lugn och ro vid Roxnäs udde

En fristad nära staden

Roxnäs udde är en av Faluns mest populära badplatser, och det är inte svårt att förstå varför. Beläget bara några kilometer från stadscentrum är det lättillgängligt men ändå tillräckligt avlägset för att erbjuda en fridfull atmosfär. Den fina sandstranden och det klara vattnet gör detta till en perfekt plats för familjer och alla som söker en avkopplande dag vid sjön.

Faciliteter och aktiviteter

Här hittar du gräsmattor att sola på, samt grillplatser och picknickbord som gör det enkelt att stanna hela dagen. För de sportintresserade finns det även en beachvolleybollplan samt en brygga som gör det lätt att ta sig ner i vattnet. Roxnäs udde erbjuder dessutom en fantastisk utsikt över Runnsjön, vilket gör detta till en plats där du lätt glömmer tid och rum.

Ungdomligt nöje vid Källviken

En plats för äventyr

För den yngre generationen (och de unga i sinnet) är Källviken ett måste. Med både klippbad och sandstränder är detta en plats som lämpar sig för alla typer av badäventyr. Klarvattnet är inbjudande, men det är klipporna och möjligheten att hoppa från dem som lockar flest besökare. Källviken är kort och gott en naturlig lekplats där du kan känna adrenalinet rusa.

Mer än bara bad

Här kan du också njuta av vandring genom de omgivande skogarna eller kanske en spontan beachvolleybollmatch. Det finns dessutom eldplaster för grillning vilket gör detta till en plats där hela dagen kan tillbringas, från förmiddagsdopp till kvällsmat.

Historisk charm vid Slussenviken

En resa i tiden

I Falun lyser historien igenom även på dess badplatser och Slussenviken är inget undantag. Beläget nära Falu kanal är detta en del av det gamla industriella landskapet, vilket skänker platsen en unik karaktär. Här hittar du inte de stora sandstränderna, utan istället en mer rustik känsla med grässlänter och klippor.

En plats för alla åldrar

Denna badplats är grund och vattnet blir snabbt varmt på varma sommardagar, vilket gör Slussenviken till ett populärt val för barnfamiljer. Dessutom finns en välskött gräsyta perfekt för picknick eller solbadning. Glöm inte att ta en promenad längs de historiska stigar som omviger platsen; du får en natur- och kulturupplevelse i ett.

Sjöstadens pärla: Lugnet

För sport och fritid

Lugnet är mest känt som Faluns centrum för sport och rekreation, men det erbjuder också fantastiska badmöjligheter. Den stora sjön Lugnetsjön är ett paradis för friluftsentusiaster med möjlighet till både bad och paddling. Vattnet är klart och stranden består av småsten istället för sand, vilket minimerar risken för sand överallt!

En oas för aktiviteter

Det unika med Lugnet är de många faciliteterna runtomkring. Här finns idrottshallar, löparspår, och även ett äventyrsbad för de dagar då vädret inte helt samarbetar. För familjer och stora sällskap är detta en plats där var och en kan hitta något roligt att göra, både i och ur vattnet.

Diösholmen – En avlägsen frid

Naturen i sin renaste form

För den som söker en mer avlägsen badupplevelse är Diösholmen ett utmärkt alternativ. Beläget lite längre bort från de största vägarna är det här ett idealiskt ställe för den som vill ha lugn och ro. På Diösholmen finner du en pittoresk sandstrand omgivet av tät skog som ger en känsla av att vara långt borta från civilisationen.

Avkoppling och enkelhet

Det här är platsen dit du kommer för att koppla av. Ingen kommers, inga större folksamlingar – bara du, sjön och skogen. Perfekt för en avkopplande dag med en god bok eller en stillsam promenad runt om i naturen. Ta med en picknick och njut av den obefläckade naturen.

En sista dopp och på återseende

Vare sig du är ute efter actionpackade äventyr eller lugna och avkopplande stunder, har Falun badplatsen som passar just dig. Från de pulserande stränderna vid Roxnäs udde till den lugna retreaten vid Diösholmen, erbjuder Falun en mångfald av upplevelser som gör sommarens varma dagar oförglömliga.

Det är dags att utforska dessa dolda pärlor och skapa minnen som varar långt efter att sommaren är över. Så packa handduken, ta med dig solkrämen och njut av ett dopp i någon av Faluns underbara badplatser. Vi ses vid stranden!